Warmtenetaansluiting bijna altijd goedkoper dan aardgas

Warmtenetten zijn, met de huidige hoge gasprijs, vrijwel in alle gevallen voordeliger dan aardgas, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) en onderzoeksbureau DWA in 2022. De betaalbaarheid van ons warmtenet is zelfs nog wat beter, omdat onze tarieven in de praktijk onder de gemiddelde warmtenetprijs liggen.

Aansluitkosten: een eenmalige investering

De aansluitkosten zijn afhankelijk van meerdere variabelen. Denk aan de afstand van het gebouw naar de leiding van het warmtenet (de lengte van de leiding naar het gebouw toe). Of ook hoe de leiding het pand in moet lopen en waar de cv-installatie zich bevindt, want ingewikkelde aansluitingen zijn duurder. En natuurlijk hebben we te maken met de actuele prijzen van de materialen en arbeid en of er vanuit de overheid subsidie beschikbaar is.

Aansluiten is volledig vrijwillig

Met ons open warmtenet is aansluiten altijd vrijwillig. Elke vastgoedeigenaar bepaalt zelf of hij/zij aangesloten wil worden. Overigens is de investering aantrekkelijk voor gebouweigenaren: een aansluiting op het warmtenet verhoogt de waarde van het pand dankzij een beter energielabel.

Voor zakelijke toepassing lijkt een warmtepomp of WKO-installatie makkelijker, maar is op de lange termijn duurder en bewerkelijker. Het blijft namelijk niet bij een eenmalige investering. De installatie moet in de loop van de tijd vervangen worden.

Zakelijke gebouweigenaar
Centrum Amersfoort
Ons aanbod is snel terugverdiend

Geen extra kosten door gebouwaanpassingen of onderhoud

Zakelijke aansluitingen gaan uit van maatwerk. In vrijwel alle aansluitingen is er (op de cv-ketel na) eigenlijk niet of nauwelijks een (kostbare) aanpassing nodig van het verwarmingssysteem. Ook gebouwaanpassingen zijn doorgaans niet nodig, in tegenstelling tot een grotere installatie zoals een warmtepomp of WKO. Daarnaast verzorgt Warmtebedrijf Zoetermeer alle onderhoudswerkzaamheden. En als zakelijke klanten restwarmte aan ons warmtenet gaan leveren, kan dit voor hen ook een extra bron van inkomsten worden.

Betaalbaarheid van een warmtenet: thermostaat hoeft niet lager

Tarieven en de koppeling met aardgas

Alle warmtenetten vallen onder de Warmtewet. Hierdoor zijn warmtebedrijven gebonden aan een maximumprijs die nooit hoger is dan aardgas, maar bedrijven zijn wel vrij om minder te vragen dan het maximumtarief. In de praktijk zijn de tarieven van alle warmtebedrijven die zijn aangesloten bij het platform Energie voor Elkaar scherp, in vergelijking met andere warmteaanbieders.